maandag 17 februari 2014

geraffineerde producten




Hoe zit het met de geraffineerde producten?

Geraffineerde producten zijn “schoon gemaakt”.
Je hebt bijvoorbeeld geraffineerde suiker.
Geraffineerde suiker is suiker waar mee geknoeid is, de suiker wordt “schoon gemaakt” in de fabriek.
Het wordt gesneden, gewassen, gemalen,  geperst en waarschijnlijk nog veel meer.
Door het “schoon maken” wordt de suiker witter en blijf het langer houdbaar.
Maar door het raffineren gaan er allerlei voedingsstoffen en vitamines verloren die je lichaam nodig heeft voor het afbreken.

In mijn artikel over de koolhydraten vertel ik al dat je lichaam een teveel aan suiker opslaat als vet. Dit kan ook gebeuren als je lichaam moeiten heeft met het verwerken van de suikers, omdat de suikers ontdaan zijn van de goede  voedingstoffen.
Door dat de suikers “ leeg zijn”  krijg je een suiker kick. Je suikerspiegel schiet om hoog met als gevolg dat je suikerspiegel daarna weer drastisch daalt.

Natuurlijk kun je wel eens lekker snoepen! Dat doe ik ook. 
Maar probeer het eens op een andere manier. 
Bijvoorbeeld door  je gerechten toch zoet te maken zonder geraffineerde suiker bijvoorbeeld door dadels eens door een gerecht te doen of honing, appelmoes, banaan of andere fruit soorten. De suiker in fruit is on-geraffineerde suiker en is dus niet “schoongemaakt” en heeft nog alle goede voedingstoffen.
On-geraffineerde producten zijn:

·        Havermout
·        Quinoa
·        fruit
·        Volkoren pasta
·        Volkoren brood
·        Zilvervliesrijst

De geraffineerde producten zijn:

    ·        Witte rijst
    ·        (witte) pasta
    ·        Koek / snoep
    ·        Wit brood
    ·        Cornflakes


Hier worden de vezelrijken vliezen van rijst of granen verwijderd .


Geen opmerkingen:

Een reactie posten