dinsdag 11 februari 2014

wat doen de voedingsvezels?



Voedingsvezels


Voedingsvezels geven je een verzadigt gevoel en helpen bij de spijsvertering.

De oplosbare vezels worden ook wel de verteerbare koolhydraten genoemd.
De verteerbare koolhydraten kunnen verteerd worden door je lichaam en worden gebruikt als energie bron.

De onoplosbare vezels worden de niet-verteerbare koolhydraat bronnen genoemd en leveren geen voedingstoffen aan het lichaam.
Toch zijn de voedingsvezels erg goed vanwege de invloed die het heeft op de darmen. 

Voedingsvezels zijn plantaardig en hebben invloed op de snelheid waar mee het voedsel door de maag en de darmen passeert.
Door dat de onoplosbare vezels  niet kunnen  worden verteerd door de dunne darm en die dus geheel intact aan komen in de dikke darm kunnen ze behoorlijk veel water opnemen.

omdat voedingsvezels vocht regulerend zijn.
Neemt het volume van voedsel (door het water) toe, wat de darm prikkelt en doet bewegen.

Door het bewegen en het vocht blijft de darm soepel en neemt de kans op obstipatie af.
Voorbeelden waar veel voedingsvezels in zitten:  
  

·        Volkorenbrood
·        Volkorenpasta
·        Zilvervliesrijst
·        Peulvruchten
·        Fruit
·        noten


Daarnaast zitten er in deze voedingsmiddelen B- vitamines en belangrijke mineralen, zoals ijzer, magnesium, chroom en zink.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten