Hoe
zit het met de geraffineerde producten?
Geraffineerde producten zijn “schoon gemaakt”.
Je hebt bijvoorbeeld geraffineerde suiker.
Geraffineerde suiker is suiker waar mee geknoeid
is, de suiker wordt “schoon gemaakt” in de fabriek.
Het wordt gesneden, gewassen, gemalen, geperst en waarschijnlijk nog veel meer.
Door het “schoon maken” wordt de suiker witter en
blijf het langer houdbaar.
Maar door het raffineren gaan er allerlei
voedingsstoffen en vitamines verloren die je lichaam nodig heeft voor het
afbreken.
In mijn artikel over de koolhydraten vertel ik al
dat je lichaam een teveel aan suiker opslaat als vet. Dit kan ook gebeuren als
je lichaam moeiten heeft met het verwerken van de suikers, omdat de suikers
ontdaan zijn van de goede voedingstoffen.
Door dat de suikers “ leeg zijn” krijg je een suiker kick. Je suikerspiegel
schiet om hoog met als gevolg dat je suikerspiegel daarna weer drastisch daalt.
Natuurlijk kun je wel eens lekker snoepen! Dat doe
ik ook.
Maar probeer het eens op een andere manier.
Bijvoorbeeld door je gerechten toch zoet te maken zonder
geraffineerde suiker bijvoorbeeld door dadels eens door een gerecht te doen of honing,
appelmoes, banaan of andere fruit soorten. De suiker in fruit is on-geraffineerde
suiker en is dus niet “schoongemaakt” en heeft nog alle goede voedingstoffen.
On-geraffineerde producten zijn:
·
Havermout
·
Quinoa
·
fruit
·
Volkoren pasta
·
Volkoren brood
·
Zilvervliesrijst
De geraffineerde producten zijn:
· Witte rijst
·
(witte) pasta
·
Koek / snoep
·
Wit brood
·
Cornflakes
Hier worden de vezelrijken vliezen van rijst of granen
verwijderd .
Geen opmerkingen:
Een reactie posten