De koolhydraten
Koolhydraten zijn ze nou
goed of slecht? En wat is het nou eigenlijk?
Koolhydraat is een
verzamelnaam voor suiker.
De meest bekende vorm van
suiker is de “tafel suiker” die we bijv. in de thee of koffie doen.
Maar er zit ook suiker in
groente, fruit en brood.
Veel mensen denken dat
suiker slecht is en dat je het moet vermijden omdat het een dikmaker zou zijn.
Suiker is inderdaad een
dikmaker maar is integendeel slecht voor je.
Suiker wordt in ons lichaam omgezet in glucose.
Glucose zorgt voor energie in onze cellen.
Vooral onze hersenen zijn
hier blij mee.
Koolhydraten zijn ook erg
goed voor de spieren.
Een paar voorbeelden waar
koolhydraten vooral in zitten:
· Aardappels
· Pasta
· Rijst
· Brood
· Peulvruchten
(erwten bonnen linzen)
· Fruit
Koolhydraten zijn alleen
slecht voor je als de helft van de calorieën die je op een dag binnen heb
gekregen uit koolhydraten bestaat, dat is omdat een teveel aan koolhydraten wordt opgeslagen
in vet.
Even uitleggen:
Kooldraden is de brandstof
om op te kunnen sporten en functioneren.
Je lichaam breekt de
koolhydraten eerst af tot glucose die weer omgezet word omgezet in glycogeen.
Glycogeen wordt opgeslagen in de lever en de spieren
en is een secondaire energie opslag van het lichaam. Glycogeen kan alleen niet
zo veel opslaan en dus word het overige glucose op gelagen als vet.
Eet koolhydraten daarom
met maten.
Na het sporten kunnen je
spiercellen meer glucose op nemen voor de energie voorraad.
Koolhydraten zijn dus
helemaal niet slecht maar kies voor de gezonde varianten van de eerder benoemde
producten:
· Volkoren brood
· Volkoren pasta
· Zilvervlies rijst
· De peulvruchten
Deze producten zitten vol
met gezonden voedingsstoffen zo als vitamine B, en mineralen zo als ijzer
magnesium, zink en chroom.
In de volkoren producten
zitten veel voedingsvezels.
De peulvruchten en het
fruit zijn natuurlijk ook erg gezond.
In de peulvruchten zitten
ook nog eens extra veel eiwitten, daar word je groot en sterk van.
Als je wil voorkomen dat
je te veel koolhydraten binnen krijgt zou ik letten op de “toegevoegde
suikers”.
De toegevoegde suikers
zijn de suikers die aan een product is toegevoegd om de smaak zoeter te maken.
Tegenwoordig vind je bijna overal toegevoegde suikers in neem bijv. sommige
vruchten sappen.
Sommige van die sappen
lijken gezond maar schijn bedriegt, in de vruchten die er in zitten zit
natuurlijk suiker als men daar nog meer suiker aan toe voegt krijg je veel te
veel suiker binnen.
Wat je lichaam noodgedwongen moet opslaan als vet.
Super duidelijk en leuk geschreven zus! :)
BeantwoordenVerwijderen