zaterdag 8 februari 2014

Wat doen de koolhydraten?




De koolhydraten

Koolhydraten zijn ze nou goed of slecht? En wat is het nou eigenlijk?

Koolhydraat is een verzamelnaam voor suiker.
De meest bekende vorm van suiker is de “tafel suiker” die we bijv. in de thee of koffie doen.
Maar er zit ook suiker in groente,  fruit en brood.
Veel mensen denken dat suiker slecht is en dat je het moet vermijden omdat het een dikmaker zou zijn.
Suiker is inderdaad een dikmaker maar is integendeel slecht voor je.

Suiker wordt in ons lichaam omgezet in glucose. Glucose zorgt voor energie in onze cellen.
Vooral onze hersenen zijn hier blij mee.
Koolhydraten zijn ook erg goed voor de spieren.
Een paar voorbeelden waar koolhydraten vooral in zitten:

·         Aardappels
·         Pasta
·         Rijst
·         Brood
·         Peulvruchten (erwten bonnen linzen)
·         Fruit

Koolhydraten zijn alleen slecht voor je als de helft van de calorieën die je op een dag binnen heb gekregen uit koolhydraten bestaat, dat is omdat een teveel aan koolhydraten wordt opgeslagen in vet.
Even uitleggen:

Kooldraden is de brandstof om op te kunnen sporten en functioneren.
Je lichaam breekt de koolhydraten eerst af tot glucose die weer omgezet word omgezet in glycogeen.
Glycogeen wordt opgeslagen in de lever en de spieren en is een secondaire energie opslag van het lichaam. Glycogeen kan alleen niet zo veel opslaan en dus word het overige glucose op gelagen als vet. 
Eet koolhydraten daarom met maten.
Na het sporten kunnen je spiercellen meer glucose op nemen voor de energie voorraad.
Koolhydraten zijn dus helemaal niet slecht maar kies voor de gezonde varianten van de eerder benoemde producten:
      
·         Volkoren brood
·         Volkoren pasta
·         Zilvervlies rijst
·         De peulvruchten

Deze producten zitten vol met gezonden voedingsstoffen zo als vitamine B, en mineralen zo als ijzer magnesium, zink en chroom.
In de volkoren producten zitten veel voedingsvezels.
De peulvruchten en het fruit zijn natuurlijk ook erg gezond.
In de peulvruchten zitten ook nog eens extra veel eiwitten, daar word je groot en sterk van.
Als je wil voorkomen dat je te veel koolhydraten binnen krijgt zou ik letten op de “toegevoegde suikers”.
De toegevoegde suikers zijn de suikers die aan een product is toegevoegd om de smaak zoeter te maken. Tegenwoordig vind je bijna overal toegevoegde suikers in neem bijv. sommige vruchten sappen.

Sommige van die sappen lijken gezond maar schijn bedriegt, in de vruchten die er in zitten zit natuurlijk suiker als men daar nog meer suiker aan toe voegt krijg je veel te veel suiker binnen. 
Wat je lichaam noodgedwongen moet opslaan als vet.


1 opmerking: