Superfood Chiazaad.
De Chiazaaden komen van de
Chia plant, de Chia plant is een Mexicaanse plant en is een familielid van de
munt plant.
Deze zaadjes smaken echter
niet naar munt, ze zijn vrijwel smaakloos.
De bloemen van de plant produceren
de kleine zaadjes.
De zaadjes zijn klein en
grijs tot zwart van kleur.
Volgens mij gaan ze niet snel over datum, mits je ze droog bewaart.
Al duizenden jaren lang
werden deze zaadjes gebruikt als medicijn door de Maya’s en de Azteken.
De zaadjes staan bekent om
hun energie boost.
De Azteken maar ook anderen indiaanse stammen aten een handje zaadjes voordat ze langen afstanden moesten afleggen voor het rond trekken en/of het zoeken naar eten.
De Azteken maar ook anderen indiaanse stammen aten een handje zaadjes voordat ze langen afstanden moesten afleggen voor het rond trekken en/of het zoeken naar eten.
Waarom
behoren de Chiazaad tot de superfood’s?
·
De zaadjes zijn
rijk aan omega 3, 6 en omega 9 (net als vis)
·
Ook zit er veel magnesium
in de zaadjes.
·
Veel vezels
·
Calcium
·
ijzer
·
selenium
·
En ze bevatten wel meer
eiwitten dan kidneybonen.
·
De zaadjes zijn
ook er goed voor de bloedsuikerspiegel en voor de spieren.
Ik laat de zaadjes altijd eerst
even weken.
Door het weken ontstaat er
een soort gel-achtige substantie, zo kan je lichaam de voedingstoffen beter opnemen en
kan je het vliesje er omheen beter verteren.
Er wordt gezegd dat als de
gel in je maag komt de omzetting van koolhydraten naar suiker wordt vertraagt.
Je kunt de zaadjes bv door je
havermout of yoghurt doen.
Ik doe ze ook vaak door
mijn smoothies.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten