vrijdag 25 april 2014

Chiazaad




Superfood Chiazaad.

De Chiazaaden komen van de Chia plant, de Chia plant is een Mexicaanse plant en is een familielid van de munt plant.
Deze zaadjes smaken echter niet naar munt, ze zijn vrijwel smaakloos.
De bloemen van de plant produceren de kleine zaadjes.
De zaadjes zijn klein en grijs tot zwart van kleur.
Volgens mij gaan ze niet snel over datum, mits je ze droog bewaart. 

Al duizenden jaren lang werden deze zaadjes gebruikt als medicijn door de Maya’s en de Azteken.
De zaadjes staan bekent om hun energie  boost. 
De Azteken maar ook anderen indiaanse stammen aten een handje zaadjes voordat ze langen afstanden moesten afleggen voor het rond trekken en/of het  zoeken naar eten.

Waarom behoren de Chiazaad tot de superfood’s?

·        De zaadjes zijn rijk aan omega 3, 6 en omega 9 (net als vis)
·        Ook zit er veel magnesium in de zaadjes.
·        Veel vezels
·        Calcium
·        ijzer
·        selenium
·        En ze bevatten wel meer eiwitten dan kidneybonen.
·        De zaadjes zijn ook er goed voor de bloedsuikerspiegel en voor de spieren.

Ik laat de zaadjes altijd eerst even weken.
Door het weken ontstaat er een soort gel-achtige substantie, zo kan je lichaam de voedingstoffen beter opnemen en kan je het vliesje er omheen beter verteren.
Er wordt gezegd dat als de gel in je maag komt de omzetting van koolhydraten naar suiker wordt vertraagt.
Je kunt de zaadjes bv door je havermout of yoghurt doen.

Ik doe ze ook vaak door mijn smoothies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten